Povijesni kontekst nastanka husarskih postrojbi veže se uz turbulentna vremena Osmanlijskih osvajanja na našim prostorima, ratovima za austrijsko i bavarsko naslijeđe ,te sedmogodišnji rat.

Formiranju husarskih postrojbi prišlo se iz čiste potrebe pariranja Turskoj lakoj konjici na bojnom polju,a onda se to primjenjivalo i u bitkama protiv Evropskih susjeda..Odlika husarske konjice je brzina,pokretljivost i nepredvidljivost,pa ih lako možemo poistovjetiti s današnjim specijalnim snagama za brza djelovanja.Upotrebljavani su za izviđanje,uznemiravanje i pljačku u neprijateljskoj pozadini, zasjede i proganjanje poraženog neprijatelja.

Od oružja husari su nosili sablju,karabin i kubure na sedlu,te koplje dužine 2,2 metra.U husarske postrojbe uključivani su članovi imučnih i uglednih krajiških obitelji,koje su mogle snositi trošak uzdržavanja  i opremanja jahaća i konja.

Uniforma se sastoji od kalpaka,dolame koja se nosila preko lijevog ramena,bogato kićene bluze,pletenog pojasa,hlača,čizama,kožnog remena s fišeklijom preko prsa,sabljom i velikom torbicom oko pojasa.Specifičan ukras je kravata.Boje uniforme,znakovlje i detalji  u početku nisu bili strogo određeni pravilnikom,već je to ovisilo o vlasniku postrojbe i imovinskom stanju.Tek 1767. Marija Terezija odredbom uređuje da su boje za dolamu tamnoplava,svijetloplava,tamnozelena i svijetlozelena.Plava dolama nosi se s jednakobojnim hlačama,a zelena dolama s hlačama crvene boje.Varaždinska husarska pukovnija,prema dostupnim slikama bila je obučena u crvenu uniformu s crnim obrubima.Zapovjednička boja ukrasa na uniformi bila je zlatna.

Kada govorimo o povijesti Varaždinske husarske graničarske pukovnije,govorimo o 1746.-1780.godini i reorganizaciji Vojne krajine u 4 generalata.Osnovani su Karlovački,Varaždinski,Banski i Slavonski generalat. Osnivač Varaždinske granične husarske pukovnije je princ Joseph Friedrich von Sachsen-Hildburghausen.U startu je osnovano 5 Kompanija,1763. Pojačano na 3 Eskadrona.Prvi zapovjednik 1747. Bojnik Mannherdt,kojeg 1749.zamjenjuje bojnik Anton v. Kukez,1962.major Franz Carl von Schrockinger,1766.major Christoph Freiherr von Wallisch,1772.potpukovnik Franz Ernszt Graf Gosseau,i 1774.potpukovnik Michael Csernel von Csernelhaza.

Varaždinska pukovnija ima garnizone u Petrinji i Bjelovaru.

Od 1746-49. pukovnija nije sudjelovala u ratnim operacijama.

1756. nalazi se u Saskoj.(Nj)

1757. bori se s počastima kod Landshuta.(češka)

1758.-1761. patrolne dužnosti u Saskoj.

1762.bori se kod Horne in der Lausitz.(Lužice,Poljska)

1778. akcija kod Böhmen , Mönchswalde i Welwarn.(Češ.,Njem.,Češ.)

1779.dva eskadrona kod Zuckmantel.(Češka)

1769. godine pukovnija je uvedena u konjanički popis carske Habsburške vojske kao Konjička pukovnija br.41.Njemački vojni povjesničar Tessin vodi pukovniju prema broju 1747/1,dok je Bleckwenn vodi kao Grenzhusarenregiment H II.

Zanimljivo je spomenuti da su granične pukovnije dobivale imena prema mjestu stacioniranja,dok su ostale husarske postrojbe nosile imena svojih vlasnika.

 

Varaždinski husari spominju se i u periodu od 1874.-1919.godine kao 10.Husarska domobranska pukovnija,slobodnog naziva„Crveni vragovi“.

Sudjelovala je u zauzimanju BiH 1878.godine,bitkama u I.svjetskom ratu,te oslobađanju Međimurja 1918.

 

Naš instruktor,g.Josip Črep jašio je u Mađarskoj husarskoj postrojbi za vrijeme II.svjetskog rata.

 „Varaždinska husarska graničarska pukovnija“