Varaždinska husarska graničarska pukovnija

Cilj udruge je poticati ili organizirati kulturne, zabavne, sportske i druge aktivnosti radi promicanja povijesne baštine Varaždinske županije, raditi na očuvanju povijesnih simbola i uspomena na sve pripadnike husarskih postrojbi.

Pripadnici povijesne postrojbe Varaždinske županije i ove su godine sudjelovali u dvodnevnom programu povodom obilježavanja Dana grada i blagdana Grgureva u Požegi. Tako se u mimohodu našlo i nekoliko postrojbi iz naše županije uz goste iz čitave Hrvatske te Češke i Bosne i Hercegovine.

Uz mimohod gradskim ulicama, pucanjem iz kubura na gradskom je trgu izvršeno polaganje vijenaca za sve poginule branitelje u Domovinskom ratu. Smotru dvadesetak povijesnih postrojbi izvršio je gradonačelnik Požege Zdravko Ronko, a u svom je obraćanju okupljenima između ostalog istaknuo: „Samo onaj tko poštuje i cijeni svoju prošlost i tradiciju ima i budućnost“. Husari su i ovom prigodom svojim nastupom pobudili pozornost nazočnih posjetitelja, a potrebito je istaknuti da su najstarija husarska postrojba u Republici Hrvatskoj. U Požegi su uz Varaždinske husare bili nazočni i husari iz Bjelovara i Karlovca, koji su ustrojeni po uzoru na Varaždinske i čija se odora šivala u Varaždinu. Nastup je iskorišten sa ciljem prezentacije Varaždinske županije i proširenjem suradnje sa drugim povijesnim postrojbama.